Kodebog – Database over faldne

’Faldne sønderjyder’ er en database over de sønderjyder, der mistede livet under 1. Verdenskrig som soldat i den tyske hær.

Den første version af databasen er fra 2012. Nærværende udgave er version 10, og den er udgivet i april 2020. Version 10 indeholder oplysninger om i alt 6.646 navne på faldne. Version 01 indeholder navne på 6.577 personer.

Databasen er udarbejdet i et samarbejde mellem Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, Rigsarkivet / Landsarkivet for Sønderjylland og en frivillig arbejdsgruppe bestående af ca. 13 slægtsforskere. Anledningen var renoveringen af den sønderjyske soldaterkirkegård i Braine i Frankrig, hvor der i 2013 blev opsat tavler med navne på de sønderjyske faldne.

Kildemateriale

I databasen figurerer de personer, der er listet som død i krigen i udvalgte kilder fra perioden 1914-1925 og som ved deres indkaldelse havde bopæl i Sønderjylland (området mellem den dansk-tyske grænse og Kongeåen). Databasen indeholder alle fundne, navngivne soldater uanset herkomst, fødested, sindelag, religion eller politisk standpunkt.

Følgende kilder er anvendt til at lave databasen:

  • Personregistrenes dødsbiregistre, 1914-1925 (findes digitaliseret på Arkivalieronline under samlingen: Sønderjylland og hertugdømmerne
  • Kirkebøger (findes digitaliseret på Arkivalieronline under samlingen: Kirkebøger
  • Ansøgningerne om rente til efterladte til slægtninge til faldne/savnede (Invalidenævnet for de Sønderjyske Landsdele, E akter, 1920-1990, Rigsarkivet Aabenraa. Skal bestilles til en læsesal)
  • Mindeblade indsamlet af Vælgerforeningen for Nordslesvig (findes digitaliseret på Arkivalieronline under samlingen: Sønderjylland og hertugdømmerne – Personregistre, Sønderjylland og hos Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot

I databasen er der derudover inkluderet ca. 180 personer, som er døde mellem 1. januar 1919 og 31. december 1921, som er nævnt på lokale mindesmærker. Der er primært tale om personer, der ikke var kommet hjem fra fangenskab eller lazaret, før de døde.

Det primære kildemateriale til databasen er personregistrenes dødsbiregistre, som er de retsgyldige registre til registrering af dødsfald i det sønderjyske område. Eftersom en del personer er relativt sent registreret som faldet (en del faldne og savnede blev erklæret døde ved dom i løbet af 1920´erne), er kilderne gennemset for perioden 1914 til og med 1925.

For ca. 360 af de personer, der er nævnt i databasen gælder fortsat, at dødsdatoen enten er ufuldstændig eller ikke er oplyst i kilderne.

Andre kilder som f.eks. Verlustlisten / Tabslisterne, regimentshistorier og lokalhistorisk litteratur m.m. er ikke gennemgået systematisk. Er disse kilder benyttet fremgår det af feltet ”Indtasters bemærkninger”.

Afdøde krigsfanger i det sønderjyske område og unavngivne, druknede soldater, der er drevet i land på f.eks. Rømø, er ikke medtaget i databasen.

Databehandlingsprocesser og konstruerede variabler

I databasen findes de kolonner, som er angivet i tabel 1. De frivillige indtastere har gennemgået hver enkelt side i de nævnte kilder og efterfølgende overført oplysninger til de relevante kolonne.

For oplysninger om, hvilke oplysninger der findes i de anvendte kilder, henvises til Rigsarkivets vejledninger om kirkebøger og folketællinger.

Ud over de afskrevne oplysninger, er der lavet en kolonne over den beregnede alder for den afdøde beregnet ud fra fødselsdato og dødsdato.

Betingelser for brug

Data må downloades til personligt brug eller til anvendelse i forbindelse med forskning. Data må ikke anvendes i nogen form for kommerciel sammenhæng, og må ikke videregives. Du må gerne citere fra data eller anvende udtræk fra data f.eks. som bilag til artikler, opgaver eller lignende ved at angive Rigsarkivet som kilde. Vær opmærksom på, at data er skabt ved mange frivilliges ulønnede arbejde. Enhver form for brug af data skal ske med respekt for dette.

Citering af uddrag

Uddrag fra ’Databasen over faldne’ sker med reference til Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot og Rigsarkivet som vist i eksemplet herunder:

Database over faldne i 1. Verdenskrig, Version 10, april 2020, Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot og Rigsarkivet.

Tabel 1: De enkelte variabler

KolonnenavnIndholdOphavBeskrivelse
KildeforkortelseForkortelseTildeltIndeholder en forkortelse for de anvendte kilder:
AIE: Ansøgning i Invalidenævnets Efterladtesager
AK: Andre kilder
DBR: Personregisterets dødsbiregister
KB-D: Kirkebog, døde. Er digitaliserede på Rigsarkivets website.
MS: Mindeblade fra Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot
Kildens stednavnTekstTildeltAngiver i hvilket sogn, kilden er fra.
År og nr. for indførslenNumeriskTransskriberetÅr og løbenummer for indførsel i personregisterets dødsbiregister.
RegimentNumeriskTransskriberetDen faldnes regimentsnummer.
Type af regiment F.eks. Infanterie-, artilleri- eller marineregiment mm.TekstTransskriberetDen faldnes type af regiment.
BataillonTekstTransskriberetDen faldnes bataljonsnummer.
KompagniTekstTransskriberetDen faldnes kompagninummer.
Andet f.eks. Musketier, Kanonier mm.TekstTransskriberetAngiver særlige bemærkninger eller militære data, som ikke umiddelbart har kunnet overføres til de andre kolonner.
EfternavnTekstTransskriberetPersonens efternavn afskrevet som det står i kilden. Navnenes stavemåde varierer fra kilde til kilde – det gælder f.eks. efternavnet ”Schmidt”, der bl.a. også skrives: Schmit, Smed, Smidt og Smith.
Fornavn(e)TekstTransskriberetPersonens fornavn og evt. mellemnavn afskrevet som det står i kilden.
AlderNumeriskTildeltAlder beregnet ud fra fødselsdato og dødsdato
BopælTekstTransskriberetStednavne i Sønderjylland (dvs. fortrinsvis spalterne: bopæl og fødested) er skrevet på dansk efter nutidig stavemåde.
Stednavne uden for Danmark f.eks. sydslesvigske stednavne er skrevet som det står i kilden med angivelse af kreds eller større by, hvis det angives i kilderne.
BopælssognTekstTildeltSognet er anført i de tilfælde, hvor det har været muligt at identificere dette. Danske sogne er skrevet på dansk efter nutidig stavemåde. Tyske sogne er skrevet som det står i kilden.
FødselsdatoNumeriskTransskriberetFødselsdato er skrevet som dd_mm_åååå. ’00’ angiver at enten dag eller måned ikke er oplyst.
FødestedTekstTransskriberetFødselsdato er skrevet som dd_mm_åååå. ’00’ angiver at enten dag eller måned ikke er oplyst.
FødesognTekstTransskriberetSognet er anført i de tilfælde, hvor det har været muligt at identificere dette. Danske sogne er skrevet på dansk efter nutidig stavemåde. Tyske sogne er skrevet, som det står i kilden.
DødsstedTekstTransskriberetStednavne for dødsstedet er stavet på den måde, som indtaster har læst det i kilden. Stavemåden kan derfor variere fra kilde til kilde og fra indtaster til indtaster.
DødslandTekstTransskriberetLand hvor den faldne er død.
DødsdatoTalTransskriberetDato for den faldnes død skrevet som dd_mm_åååå.
DødsårsagTekstTransskriberet / OversatDødsårsag skrevet på dansk eller tysk.
Lokal mindesten eller mindetavle for den faldneTekstTildeltHer er anført, hvis afdøde er nævnt på et mindesmærke (f.eks. en mindesten, en mindetavle i kirken eller andet).
MarselisborgTekstTildeltOm afdøde er opført på Marselisborg Monumentet.
BraineTekstTildeltOm afdøde er opført på mindetavlen i Braine.